1. Anasayfa
  2. Bilim

Araştırmacılar, Yaptıkları Baskıyla Kağıda Dokunmatik Özellik Kazandırdı

Araştırmacılar, Yaptıkları Baskıyla Kağıda Dokunmatik Özellik Kazandırdı
0

Bir A4 kağıda klavye tuşlarının fotoğrafını yazdırsanız ve bu klavyeyi gerçekten de bilgisayarınızda çalıştırabilseniz nasıl olurdu? İşte Purdue Üniversitesi’nden tahlilciler, bütün de bu dediğimizi yapabilen bir kağıt geliştirmeyi muvaffak oldular. Ancak analistlerin bunu olası kılmalarının nedeni hem kağıt hem de yazdırma operasyonuydu.

Bir grup mühendisten oluşan bir takım, üzerindeki girdilere yapılan her bir değmeyi algılayabiliyen ve bunu bilgisayara yansıtabilen bir teknoloji geliştirdi. Değişik bir yazdırma metodu kullanan takım, bu metodla muhtelif özelliklere ve işlevlere sahip kağıtlar ortaya çıkarmayı muvaffak oldu.

Dış efor kaynağına lüzum yok:

interaktif kağıt

Takımın geliştirdiği interaktif kağıt, yüksek oranda florlanmış molekül kapsıyordu. Bu molekül de kağıdı toza, yağa veya suya karşı gözetiyor. Takım, bu sayede mürekkebe hasar vermeden birden çok devre tabakasını yazdırabildi. Takımın söylemesine göre bu ‘triboelektrik alanlar’, kendiliğindene çalışan kablosuz bağlantıya imkân sağlıyor.

Başka Bir Deyişle ortaya çıkan interaktif kağıt, dışarıdan hiçbir efor kaynağına lüzum dinlemiyor. Kağıt, bunun yerine kağıda parmağıyla değen şahıstan efor alıyor. Takım, araştırmaları kapsamında elde ettikleri neticeleri ve araştırmanın ayrıntılarını Nano Energy’de paylaştı.

Kağıdı hepimize göstermeyi hedefleyen tahlilciler, bunun için 3 değişik video hazırladı. İlk videoda tuş ekibine sahip bir kağıt gösterilirken ikinci videoda interaktif bir müzik oynatıcısına yer verildi. Üçüncü videodaysa kağıdın suya dayanıklı olduğunun bir ispatı gösterildi.

Tahlilcilere göre geliştirilen bu teknoloji, akıllı ambalajlama usulleri gibi pek çok alanda kullanılma potansiyeline sahip. Üstelik bu teknolojinin rastgele bir dış efor kaynağına lüzum dinlememesi de onu bir hayli yere koyabileceğiniz anlamına geliyor. Şu an içinse teknolojinin yaşamımıza girmesi hemen olmayacak gibi duruyor.

Bu içerik size yardımcı oldu mu?
  • 0
    evet
    EVET
  • 0
    hayir
    HAYIR

2006'dan itibaren tanıştığım bilgisayar ve telefon teknolojisi ile elimden geldiği kadar anladıklarımı bildiklerimi yazıya dökmeye çalışıyorum.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir