Bilgisayarınızdaki Windows sürümü ne biliyor musun? Yüklediğiniz Windows sürümü için genellikle tam sürüm numarasını bilmeniz gerekmese de, çalıştırmakta olduğunuz işletim sistemi sürümüyle ilgili genel bilgiler çok önemlidir.
Başlıklar
Hangi Windows Sürümüne Sahip Olduğunuzu Neden Bilmelisiniz
Herkesin yüklediği Windows sürümü hakkında üç şey bilmesi gerekir: Windows’un 11, 10, 8, 7 vb. gibi ana sürümü.; Pro, Ultimate, vb. gibi Windows sürümünün sürümü. ve bu Windows sürümünün 64 bit mi yoksa 32 bit mi olduğu.
Eğer Windows sürümü kullanıyorsanız, aygıt sürücüsü güncelleştirme için seçeceğiniz yazılımı yükleme yönünde nasıl adım atacağınıza yardımcı olacaktır.
Windows 11
Masaüstünden Başlat düğmesini seçtiğinizde böyle bir Başlat menüsü görürseniz Windows 11’iniz vardır. Bilgisayarınızın nasıl ayarlandığına bağlı olarak, Başlat düğmesi ekranın sol alt köşesine yaslanmış olabilir.
Başlat düğmesini sağ tıklattığınızda Güç Kullanıcı Menüsü görüntülenir.
Tüm Windows 11 yüklemeleri 64 bittir. Hangi Windows 11 sürümüne sahip olduğunuz Sistem > >Ayarlar Hakkında alanında listelenir.
Windows 11 için Windows sürüm numarası 10.0’dır.
Windows 10
Masaüstünden Başlat düğmesini seçtiğinizde böyle bir Başlat menüsü görürseniz, Windows 10’unuz vardır. Windows 11 gibi, Başlat menüsünü sağ tıklarsanız, Güç Kullanıcısı Menüsünü görürsünüz.
Yüklediğiniz Windows 10 sürümünün yanı sıra sistem türü (64 bit veya 32 bit), Denetim Masası’ndaki Sistem uygulamasında listelenebilir.
Windows 10, Windows sürüm 10.0’a verilen addır ve Windows’un en son sürümüdür. Yeni bir bilgisayarınız varsa, Windows 10’un yüklü olma ihtimaliniz yüzde 99’dur. (Belki yüzde 99,9’a yakın! :))
Windows 10 için Windows sürüm numarası 10.0’dır.
Windows 8 veya 8.1
Masaüstünün sol alt köşesinde bir Başlat düğmesi görürseniz ve onu seçmeniz sizi Başlat menüsüne götürürse Windows 8.1’iniz vardır.
Masaüstünde bir Başlat düğmesi görmüyorsanız Windows 8’iniz var.
Windows 11/10’da Başlat düğmesine sağ tıklandığında Güç Kullanıcı Menüsü, Windows 8.1’de de kullanılabilir (ve aynısı Windows 8’de ekranın köşesine sağ tıklandığında da geçerlidir).
Kullanmakta olduğunuz Windows 8 veya 8.1 sürümünün yanı sıra Windows 8’in bu sürümünün 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğuna ilişkin bilgilerin tümü Sistem uygulamasındaki Denetim Masası’nda bulunur.
Windows 8.1 veya Windows 8 çalıştırıp çalıştırmadığınızdan emin değilseniz, Sistem uygulamasında listelenen bilgileri de görürsünüz.
Windows 8.1, Windows sürüm 6.3’e verilen addır ve Windows 8, Windows sürüm 6.2’dir.
Windows 7
Başlat düğmesini seçtiğinizde buna benzeyen bir Başlat menüsü görürseniz Windows 7’niz vardır.
Hangi Windows 7 sürümüne sahip olduğunuzun yanı sıra 64 bit veya 32 bit olup olmadığına ilişkin bilgilerin tümü Sistem uygulamasındaki Denetim Masası’nda bulunur.
Windows 7, Windows sürüm 6.1’e verilen addır.
Windows Vista
Başlat düğmesine tıkladıktan sonra, buna çok benzeyen bir menü görürseniz, Windows Vista’nız vardır.
Kullanmakta olduğunuz Windows Vista sürümü ve Windows Vista sürümünüzün 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğu hakkındaki bilgilerin tümü Denetim Masası’nda bulabileceğiniz Sistem uygulamasından edinilebilir.
Windows Vista, Windows sürüm 6.0’a verilen addır.
Windows XP
Başlat düğmesi hem Windows logosu hem de sözcük içeriyorsa, Windows xp’niz vardır . Windows’un daha yeni sürümlerinde, yukarıda gördüğünüz gibi, bu düğme yalnızca bir düğmedir (metinsiz).
Windows XP Başlat düğmesinin, Windows’un yeni sürümleriyle karşılaştırıldığında benzersiz olmasının bir başka yolu da, sağ kenarı kavisli yatay olmasıdır. Diğerleri, yukarıda görüldüğü gibi, bir daire veya karedir.
Windows’un diğer sürümlerinde olduğu gibi, Windows XP sürümünüzü ve mimari türünüzü Denetim Masası’ndaki Sistem uygulamasından bulabilirsiniz.
Windows XP, Windows sürüm 5.1’e verilen addır.
Windows’un daha yeni sürümlerinden farklı olarak, Windows XP’nin 64 bit sürümüne kendi sürüm numarası verildi: Windows sürüm 5.2.
Windows Sürümünü Bir Komutla Nasıl Bulabilirim
Yukarıdaki resimler ve bilgiler, çalıştırmakta olduğunuz Windows sürümünü belirlemenin en iyi yolu olsa da, tek yol bu değildir. Bilgisayarınızda çalıştırabileceğiniz, Windows sürümü de dahil olmak üzere Windows Hakkında ekranını görüntüleyecek bir komut da vardır.
Çalıştırdığınız Windows sürümünden bağımsız olarak bunu yapmak gerçekten kolaydır; adımlar aynıdır.
Çalıştır başlatmak için Win+R klavye kısayoluyla çağırmanız yeterlidir (Windows tuşunu basılı tutun ve R tuşuna bir kez basın). Bu kutu göründüğünüzde, winver‘ı yazın tamam tıklayın. Karşınıza windows sürümünüz ile ilgili tüm bilgileri çıkacaktır.