1. Anasayfa
  2. Haberler

Bilim insanlarına göre bazı seyyareler elmastan oluşuyor

Bilim insanlarına göre bazı seyyareler elmastan oluşuyor
0

Bilim insanlarına göre bazı gezegenler elmastan oluşuyor

Bilim insanları, senelerdir Hubble, Kepler ve TESS gibi uzay teleskoplarını kullanarak öbür seyyarelerden bilgiler topluyor.

Mevzubahisi teleskoplar; araştırılan seyyarelerin atmosferi, yüzeyinde hangi maddelerin bulunduğu ve yaşanılabilir olup olmadığı gibi bilgiler sunabiliyor.

Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, Arizona Eyalet Üniversitesi ve Şikago Üniversitesi’nden bilim insanları, karbon açısından zengin bazı ötegezegenlerin uygun koşullar altında elmas ve silikadan Dünya’daki kumun büyük bir kısmını oluşturan silisyum dioksit oluşabileceğini ortaya koydu.

gezegen

ELMAS SEYYARELER NASIL OLUŞUYOR?

Bildiğiniz gibi yıldızlar ve yörüngesindeki seyyareler, bir gaz bulutundan alana geliyor. Bu sebeple seyyarelerdeki bileşenlerin büyük bir kısmı, gaz bulutuyla eşlik gösteriyor.

Düşük karbon-oksijen oranına sahip yıldızlar, çoğunlukla silikat ve oksit kapsayan ve çok ufak ölçüde elmas barındıran Dünya eşi seyyareler ortaya çıkarıyor.

Ancak Güneş’deri daha yüksek karbon-oksijen oranına sahip yıldızların çevresinde gezen ötegezegenler, karbon açısından daha zengin oluyor.

Araştırma takımının tahminine göre, karbonca zengin ötegezegenler, kâinatta bolca bulunan suya da sahip oldukları vaziyette, elmas ve silikat oluşturarak elmas açısından zengin bir bileşim ortaya çıkarabilir.

gezegen

Bilim insanları, bu tahminin doğruluğunu ispatlamak için bazı deneyler yapmak zorunda kaldı.

Öncelikle silisyum karbürü suya batıran ve bu misalleri elmaslar arasında sıkıştırarak çok yüksek tazyiklere eriştiren takım, ardından lazer desteğiyle numuneyi ısıttı ve yüksek tazyik ve sıcaklık altındaki numunelerin X-ışını ölçümlerini asıllaştırdı.

Bunun neticesinde tahlilcilerin öngördüğü gibi silikon karbür suyla tepkimeye girerek elmas ve silikaya dönüştü.

Ancak yeni çalışmanın odaklandığı karbonca zengin seyyareler, hayatı destekleyecek özellikler barındırmıyor.

:

Bu içerik size yardımcı oldu mu?
  • 0
    evet
    EVET
  • 0
    hayir
    HAYIR

2006'dan itibaren tanıştığım bilgisayar ve telefon teknolojisi ile elimden geldiği kadar anladıklarımı bildiklerimi yazıya dökmeye çalışıyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir