Dünya’nın vasati sıcaklıklarının aralıksız olarak çoğaldığı öğrenilen bir reel. Bilim insanları, özellikle kutup noktalarındaki süratli ısı çoğalışı sebebiyle oldukça kaygılı.
Dünya’nın ısınmasının insan da dahil pek çok cins açısından tehdit oluşturduğu zati öğreniliyor. Ancak yeni yapılan araştırmaya göre vaziyet çok daha korkunç bir hal alabilir.
Başlıklar
YENİ BİR KİTLESEL YOK OLUŞ GELEBİLİR
ABD’de yer alan Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden analistler, insan faaliyetleri ve abuhava farklılığı sebebiyle 13 bin yıldır görülmeyen bir kitlesel yok oluşun yakın bir zamanda yineleyebileceğini açıkladı.
Kuzey Amerika’daki nebat habitatlarının iyileşme mukavemetinin eksildiği ve bunun da günümüzdeki nebat spektrumun büyük bir oranda kaybolmaya surat yakaladığı anlamına geldiği belirtiliyor.
14 BİN FOSİL POLEN İNCELENDİ
Bilim insanları bu kapsamda, bir habitatın hasar görmesinin ardından iyileşme becerisini ölçmek ve peyzaj mukavemetini yine oluşturmak için kıta genelinde 358 bölgeden alınan 14 bin 181 fosil polen misalini çözümleydi.
Neticelerde, nebat habitatlarının iyileşmesinin üç surat seneye kadar sürebileceği, ancak sadece yüzde 64’ünün orijinal vaziyetine geri döndüğü görüldü.
13 BİN SENE EVVELDEN DAHİ DAHA DÜŞÜK MUKAVEMETLİLER
Bilim insanları, bugünkü nebat habitatlarının, hayvanların 12 bin 700 sene evvel jenerasyonunun tükenmesinin sonunda alana gelen Pleistosen megafauna yarıyılından düşük bir mukavemet gösterdiğini keşfetti.
KİTLESEL YOK OLUŞ NEDİR?
Basmakalıp dışı çok rakamda cinsin aynı anda ya da hudutlu bir zaman dilimi içinde ortadan kalktığı dünya tarihi yarıyıllarına kitlesel yok oluş sınıyor.
Bu yok oluşlar, Dünya üzerinde bulunan çok rakamda canlı cinsinin jenerasyonunun tükenmesine ve yeryüzünden silinmesine neden oluyor.