Yıpranan Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçmesi tasarlanan ve 2021 senesinde yörüngeye fırlatılacak James Webb Uzay Teleskobu, Güneş sisteminin ötesinde keşfedilen yeni seyyarelerin bir haylisinin atmosferinin, hayat için uygun olup olmadığını inceleme edecek.
James Webb’in geliştirilmesine devam edilirken, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın ortaklaşa geliştirdiği ve Hubble’dan oldukça eforlu olacak yeni bir teleskop daha üretilecek: Roman Uzay Teleskobu.
Adını Amerikalı bayan astronom ve bilim insanı Nancy Grace Roman’dan alan bu dev teleskop, karanlık enerjiyi kavramaya çalışmaktan ve safhanın uzak bölgelerini taramaktan mesul olacak.
DEV AYNA MONTE İÇİN HAZIR
Roman Uzay Teleskobu, uzayın derinliklerini araştırmak için 2.4 metre genişliğinde dev bir aynaya konut sahipliği yapacak. Hubble’ın 100 katı bir görüş alanı sağlayacak olan aynanın imali artık bitirildi.
Yeni teleskoba yerleştirilecek aynanın, bilgileri doğru bir biçimde toplayabilmesi için müthişe yakın bir yüzeye sahip olması gerekiyor. Bu sebeple ayna o kadar ince bir biçimde planlandı ki yüzeyindeki pürüzlerin vasati yüksekliği 1.2 nanometre ortamında.
Ayrıca aynanın fırlatma şartlarına ve uzay civarına sabredebilmesi için, üretiminde sıcaklık başkalaşımlarıyla genişlemeyen ve daralmayan özel düşük genleşmeli sırça kullanıldı.
NASA’nın bir sonraki misyonu ise aynayı Roman Uzay Teleskobu’na monte etmek olacak.