10 Nisan 1912’de İngiltere’nin Southampton şehrinden, Amerika Birleşik Devletlerinin New York kentine doğru yola çıkan Titanik, 15 Nisan 1912 tarihinde buzdağına çarparak batmış ve 500 birey hayatını yitirmişti.
Son yarıyılda yapılan bir araştırma, felaketin sebeplerinden birinin Güneş’te alana gelen patlamalar olduğunu ileri sürüyor.
Bağımsız hava tahlilcisi Mila Zinkova, felaketin yaşandığı yarıyılda Güneş’deri gelen bir elektromanyetik ışınım patlamasının Dünya’yı etkilediğini iddia ediyor.
PATLAMA, TİTANİK’İN NAVİGASYONUNA HASAR VERMİŞ OLABİLİR
Zinkova, elektromanyetik ışınım patlamasının Titanik’in navigasyonuyla radyo donanımlarını etkilediği görüşünde.
Mevzubahisi iddiaya göre, bu gidişat Titanik’i değişik bir rotaya ve en sonunda da onu ufalayan buzdağına yöneltmiş olabilir.
GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?
Güneş patlamaları, Güneş’te reelleşen şiddetli patlamalara sınıyor. Bu patlamalar milyarlarca megaton eforunda olup, genelde 1 milyon kilometre/saat süratle hareket ederler.
Neticesinde devasa enerji sarihe çıkan Güneş patlamaları sebebiyle, Dünya atmosferine klasiğin üzerinde ufak dalga boylu ışınım parçacıkları girer. Bu püskürtüler neticesinde yeryüzündeki GPS gibi irtibat ve efor ağları negatif güzergahta etkilenebilir.