IFASTURK Eğitim Ar-Ge ve Dayanak söylemesine göre, Türk oyun sektörü yabancı yatırımların tesiriyle gelişmesini sürdürüyor. Türk oyun sektörü yabancı yatırımcı sürüklemeye devam ederken, 2015’deri bu yana sektöre yapılan toplam yatırım 2,4 milyar doları buldu.
We Are Social’ın “Digital in 2020” raporuna göre, dünya genelinde 4,54 milyar başka bir deyişle toplam popülasyonun yüzde 59’u kadar internet kullanıcısı bulunuyor. Bu kullanıcılar, internette vasati 6 saat 43 dakika geçiriyor. Bunun 1 saat 10 dakikasını da oyun oynama oluşturuyor.
Oyun pazarı için tahliller yayımlayan Newzoo International BV’ye göre, oynaması basit, yüklenebilir oyunların pazar hisseyi bu sene dünya genelinde yüzde 9,3 gelişerek 160 milyar dolara yükseldi.
Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği TOGED bilgilerine göre, sektörün 2015’te 400 milyon dolar olan ihracat sayıyı 2016’da 500 milyon dolara, 2017’de 700 milyon dolara, 2018’de 1 milyar 50 milyon dolara erişmiş durumda.
Türkiye’de oyun geliştiriciler son 10 senede 426,7 milyon dolarlık muhtelif dayanak aldı. Alakalı bakanlıklar, reklam, tanıtım, dijital pazarlara giriş, yazılım, istihdam gibi başlıklarda ayrıntılı yardımlarla oyun geliştiricilere dayanak veriyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen IFASTURK Eğitim Ar-Ge ve Dayanak Kurucusu Mesut Şenel, Türk oyun geliştiricilerin son beş senede aldığı büyük yatırımın ehemmiyet taşıdığını belirterek, büyük yatırımların paralelinde Türk oyun geliştirici işletme rakamının 239’u bulduğunu ifade etti.
Devlet tarafından ciddi biçimde dayanak alma potansiyeli olan bu geliştiricilerin, “store” olarak adlandırılan oyun dağıtım mecralarına müteveccih kurullar için dayanak alabildiğini aktaran Şenel, şu bilgiyi verdi:
“Oyun sektörü, ülkemize yabancı anapara sürüklemeye devam ediyor. Oyun geliştirmek isteyen teşebbüsçüler veya profesyoneller teşviklerle destekleniyor. Dayanaklerden doğru biçimde yararlanan teşebbüsler, kısa müddette daha süratli yol alarak, işlerini geliştirebiliyor. IFASTURK olarak bu teşebbüslere uzman kadromuzla dayanak olarak ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz.”