Kablosuz internet, wifi sinyalinizi artırmanın birçok yöntemi var bunlar arasında en iyi 7 yolu sizler için derledik. Wi-Fi kapsama alanınızı genişletmek ve optimize etmek ve internette gezinmenizi hızlandırmak için bu ipuçlarına göz atın.
Başlıklar
Kablolu İnternet Bağlantınızı Kontrol Edin
Wi-Fi’yi hızınızı suçlamadan önce, evinize gelen internetin olması gerektiği gibi çalıştığından emin olun. Bir Ethernet kablosu bulun ve bilgisayarınızı doğrudan modeminize takın, dizüstü bilgisayarınızda Ethernet bağlantı noktası yoksa bir USB-Ethernet adaptörüne ihtiyacınız olabilir.
İnternet hızınızı görmek için bir hız testi yapın. İnternet paketiniz hızı ile eşleşmiyorsa, internet sağlayıcınızı aramanız veya modeminizi değiştirmeniz gerekebilir. Hız testiniz internet paketinizle eşleşiyorsa, ancak yine de yavaş görünüyorsa, daha hızlı bir internet paketine geçme zamanı olabilir.
Modem iyi görünüyorsa, testi kablosuz olarak tekrar çalıştırmayı deneyin, yönlendiricinin hemen yanında durun. Yönlendiricinin yanında benzer şekilde iyi hızlar elde ederseniz, ancak evin başka bir yerinde aynı hız yoksa Wi-Fi kapsama alanınız sorununuz var demektir. İnternetiniz yönlendiricinin hemen yanında yine yavaşsa, güncellenmesi gereken bazı eski donanımlarınız olabilir.
Modeminizin Yazılımını Güncelleyin
Bir şeyleri düzeltmeye başlamadan önce modeminizi güncellemek iyi bir fikirdir. Yönlendirici üreticileri her zaman biraz daha fazla hız elde etmek ve modemleri geliştirmek için yazılımı yükseltiyorlar. Ürün yazılımınızı yükseltmenin ne kadar kolay veya ne kadar zor olduğu tamamen cihazınızın üreticisine ve modeline bağlıdır.
Çoğu modem yönlendirici, doğrudan yönetim arayüzüne yerleştirilmiş bir güncelleme işlemine sahiptir. Bu yüzden sadece bir ürün yazılımı güncelleme düğmesine basmakla ürününüzü güncelleyebilirsiniz. Diğer modeller, özellikle daha eski modeller, üreticinin web sitesini ziyaret etmenizi, yönlendiricinizin destek sayfasından bir ürün yazılımı dosyası indirmenizi ve yönetim arayüzüne yüklemenizi gerektirir. Bu sıkıcı ama yine de yapmak için iyi bir şey, çünkü internet hızınızı yükseltmeniz için bunu yapmalısınız.
Aslında, kablosuz ağınız rahatsız olmasa bile, performans iyileştirmeleri, daha iyi özellikler ve güvenlik güncellemeleri için modeminizi düzenli olarak güncellemeniz gerekir.
Modemi Evin Merkez Noktasına Yerleştirin
Evinizin tüm noktalarına modeminiz eşit sinyal dağıtamaz. Bu yüzden modeminizi yerleştirdiğiniz konum evin içerisinde ki tüm odalarına sinyalin ulaşmasını engellemiş olabilirsiniz. Yönlendiricinin dolabın içinde ve dışında veya kablonun girdiği pencerenin yanında olması mantıklı görünebilir, ancak bu her zaman böyle değildir. Evinizin uzak bir ucuna bırakmak yerine, yönlendirici mümkünse evinizin merkezine konumlandırmalısınız, böylece sinyali evin her köşeye kolaylıkla ulaşmasını sağlarsınız.
Buna ek olarak, kablosuz yönlendiriciler duvarlardan ve engellerden uzakta açık alanlara daha iyi sinyal gönderirler. Bu modemin evin içerisinde görünmemesi ne kadar cazip gelse de evin içerisinde açık bir alanda bırakmanız sinyalin daha iyi gönderilmesini sağlayacaktır. Ayrıca wi-fi sinyalinizi arttırmanızı sağlayacak diğer bir konu ise elektronik eşyalardan uzak tutmanızdır. Evin içerisinde bulunan elektronik eşyalardan ne kadar uzakta konumlandırırsanız sinyal bu cihazlardan etkilenmeyecek ve daha kaliteli bir sinyal gücü elde etmiş olacaksınız.
Yönlendiricinizde harici antenler varsa, kapsama alanını artırmak için bunları dikey olarak konumlandırın. Yapabiliyorsanız, yönlendiriciyi yükseltmeye bile yardımcı olur, daha iyi bir sinyal elde etmek için duvara veya üst rafa monte edin.
Modemin Frekansını Mutlaka Ayarlayın
Modemin yönetici arayüzüne bir göz atın ve en iyi performans için yapılandırıldığından emin olun. Çift bantlı bir modeminiz varsa, daha yaygın 2.4 GHz bandını kullanmak yerine 5 GHz bandına geçerek daha iyi verim ve hız elde edersiniz.
5 GHz sadece daha yüksek hızlar sunmakla kalmaz, aynı zamanda diğer kablosuz ağlardan ve cihazlardan daha az parazitle ve kopmalarla karşılaşırsınız, çünkü 5GHz frekansı yaygın olarak kullanılmaz.
Çoğu modern çift bantlı yönlendirici, her iki bantta da aynı ağ adını veya SSID’yi kullanma seçeneği sunmalıdır. Yönlendiricinizin yönetim arayüzünü kontrol edin, 5 GHz ağ seçeneğini arayın ve 2.4 GHz ağınızla aynı SSID ve şifreyi verin. Bu şekilde, cihazlarınız mümkün olduğunda otomatik olarak en iyi sinyali seçecektir.
Yönlendiriciniz size aynı SSID’yi kullanma seçeneği sunmuyorsa, 5 GHz bandına başka bir ad verin ve mümkün olduğunda manuel olarak bağlanmayı deneyin.
Kanal ayarlayın
Bu özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde yaşayanlar için büyük bir sorundur. Diğer kablosuz ağlardan gelen sinyaller, bazı kablosuz telefon sistemlerinden, mikrodalgalardan ve diğer elektronik cihazlardan etkileniyor. Bu dolaylı olarak hıza da etki etmiş oluyor.
Tüm modern modemler cihazlarınızla iletişim kurarken farklı kanallar arasında geçiş yapabilir. Çoğu yönlendirici sizin için kanalı seçer, ancak komşu kablosuz ağlar da aynı kanalı kullanıyorsa, sinyal tıkanıklığı ile karşılaşabilirsiniz. Otomatik olarak ayarlanmış iyi bir modem, en az sıkışık kanalı seçmeye çalışır, ancak daha eski veya daha ucuz yönlendiriciler, en iyisi olmasa bile önceden tanımlanmış bir kanal seçebilir. Bu hızını etkiler ve sizin için bir sorun halini alacaktır.
Windows kullandığınız bilgisayarınızda, komşu ve çevrenizdeki Wi-Fi ağlarının hangi kanalları kullandığını görebilirsiniz. Komut isteminden netsh wlan show all
yazın ve çevrenizde kullanılan tüm kablosuz ağların ve kanalların bir listesini göreceksiniz. Yukarıda belirtilen ağ analizörleri, bu bilgileri genellikle okunması daha kolay bir grafik biçiminde de gösterebilir.
Otomatik ayarın sizin için iyi çalışmadığını fark ederseniz, yönlendiricinizin yönetici arayüzüne giriş yapın, temel kablosuz kategorisine gidin ve manuel olarak seçmeyi deneyin (ideal olarak, bölgenizdeki birçok ağ tarafından kullanılmayan bir tane). Sorun alanlarınızdaki otomatik ayar üzerinde daha iyi bir sinyal ve daha hızlı hızlar sağlayıp sağlamadığını görmek için başka bir hız testi yapın.
Kanal tıkanıklığının zaman içinde değişebileceğini unutmayın, bu nedenle manuel olarak bir kanal seçerseniz, hala en iyisi olduğundan emin olmak için arada bir kontrol etmek sizin için iyi olabilir.
Wi-Fi Ağınıza Davetsiz Misafirler Girmiş Olabilir
Buraya kadar her şey normal ise ağınızda sizin izniniz ve bilginiz olmadan birileri kullanıyor ve internetinizin yavaşlamasına neden oluyor olabilir. İnternet bağlantınızı kullanan kişilerin tüm listesini modem yönetici arayüzünden hızlıca bulabilir kullandıkları veri miktarını görüntüleyebilirsiniz.
İnternetinizi izinsiz kullananlar kullanmış olduğunuz basit paroladan veya başka bir nedenden ağınıza sızmış olabilirler. Bunu önlemenin en iyi yolu modem yönetici arayüzünden WPA2 gibi parola türü ve karmaşık bir wi-fi şifresi tercih etmelisiniz.
Anteninizi ve Modeminizi Değiştirin
Wifi Yönlendirici kullanıyorsanız bu cihazınızı değiştirmeyi deneyin. Güncel bir modeme de geçiş yapabilirsiniz. Çoğu eski tip antenler bağlantının yavaş aktarmasına neden olur. Güncel ve kaliteli bir yönlendirici ile 2.4 GHz ve 5 GHz gibi frekanslardan sinyal yönlendirmeleri sağlayabilir internet sinyali ve hızınızı ciddi derecede yükseltebilirsiniz.