1. Anasayfa
  2. Windows

Windows 10’da MSConfig veya Sistem Yapılandırma Aracı nedir


0

MSConfig, Windows başladığında bir çok işlem gibi bir çok uygulamanın da yüklenmesi de dahil olmak üzere bir çok iş yapar başlarken. Bu işlemlerden her hangi biri bozulursa windows çok yavaş yüklenir veya hiç yüklenemez. İşte MSconfig yani sistem yapılandırma aracı burada devreye giriyor. Bu yazıda, Windows 10/8 / 7’de MSConfig’i nasıl açacağınızı ve kullanacağınızı ve başlangıç ​​öğelerinin, önyükleme seçeneklerinin, Hizmetler ve Güvenli Modda önyüklemenin nasıl yönetileceğini göreceğiz.

Başlıklar

Windows 10’da MSConfig nedir?

MSCONFIG veya Sistem Yapılandırma yardımcı programı, kullanıcıların Windows Başlangıç ​​sorunlarını gidermelerine yardımcı olur. Başlangıç ​​seçimini yönetmenizi, Güvenli Önyüklemeyi yönetmenizi, Windows Hizmetlerini etkinleştirmenizi veya devre dışı bırakmanızı, Performans İzleyicisi, Kaynak İzleyicisi ve benzeri gibi sistem araçlarını bulmanızı ve başlatmanızı sağlar. Sistem Yapılandırma yardımcı programı daha çok tanılama aracıdır ve sisteminizin başlatılmasını yapılandırmak için bazı harika denetimler sunar.

MSConfig yardımcı programı nasıl açılır?

Klavyeden (Win + R) tıklayın açın ve msconfig yazın ve Enter’e basın. Sistem Yapılandırma yardımcı programını başlatacak. Yada Windows arama bölümüne direk msconfig yazıp programı sistem yapılandırma(system configuration) tıklayın ve açın.  Beş sekme gösterecektir:

  • Genel : Gerektiğinde Windows’u tanılama veya seçici modda başlatmanıza izin verir. Bilgisayarı başlatma seçimi kısacası.
  • Boot : Güvenli mod dahil, Windows boot ile ilgili her şeyi yönetin.
  • Hizmetler : Windows’u ve diğer hizmetleri etkinleştirme veya devre dışı bırakma
  • Başlangıç : Başlangıç ​​bölümü şimdi Görev Yöneticisi aracılığıyla yönetiliyor.
  • Araçlar : Popüler Sistem hizmetlerini buradan başlatın.

Özelliklere ayrıntılı olarak göz atalım.

1. Genel / Başlangıç Seçimi

Üç tür Başlangıç ​​seçimi vardır. Birincisi, normal önyükleme olup, önyükleme işleminde neredeyse hiçbir kısıtlama yoktur. İkinci Tanılama Windows 10 başlarken en az hizmetle başlar ve sorunları gidermek için yardımcı olan başlangıçtır.

  • Normal Başlangıç – Sistemi herhangi bir engelleme yapmadan tamamen normal şekilde başlatır. Bir problemi teşhis etmeye çalışıyorsanız, diğer iki seçenekten birini seçmelisiniz. Sorunun çözüldüğünden eminseniz, sisteminizi normal şekilde yeniden başlatmak için bu ayarı tıklayın.
  • Tanılama Başlangıç – Bu, Windows’un bilgisayarı başlatmaya yetecek temel hizmetleri ve sürücüleri başlatmasını sağlar. Ünlü üçüncü taraf hizmetleri ve soruna neden olan yazılımı bulduğunuzdan emin olmanıza yardımcı olur.
  • Seçmeli Başlangıç – Bilgisayarın başlatılmasını hızlandırmak için bu bölümü kullanın. Windows ile başlaması gerekmeyen hizmetleri ve programları devre dışı bırakmayı seçebilirsiniz. Yani başlangıçta devre dışı bıraktınız hizmetler veya programlar varsa bu başlangıç otomatikmen aktif hale gelir.

Seçmeli mod, sisteminize yalnızca temel hizmetler ve sürücülerle (tıpkı tanılama gibi) başlatmanıza izin vermekle kalmaz, aynı zamanda ek hizmetlerin ve başlangıç ​​uygulamalarının kullanımını doğru şekilde yapılandırmanıza izin veren önyükleme işlemidir. Servis ya da Başlangıç ​​sekmelerinden öğeleri tek tek açıp kapatabilir ve yeniden başlattığınızda sisteminizin nasıl tepki verdiğini görebilirsiniz.

2. Önyükleme Seçenekleri

MSConfig nedir

Güvenli Önyükleme için seçenekler:

  1. Güvenli Önyükleme: En az:  Windows GUI’ye önyükleme yapar, ancak yalnızca kritik hizmetleri çalıştırır. Ağ işlevleri de devre dışıdır. Sisteminizin bu seviyede çalıştığını tespit ederseniz, başka sorunlara yol açıp açmadıklarını görmek için hizmetleri açmayı denemek isteyebilirsiniz.
  2. Güvenli Önyükleme: Diğer Kabuk: Komut istemine önyüklemek için bu seçeneği kullanın. Kritik hizmetleri çalışır halde tutacaktır, ancak ağ iletişimi ve GUI devre dışı bırakıldı.
  3. Güvenli Önyükleme: Active Directory Onarımı:  Kritik hizmetleri ve Active Directory’yi çalıştıran Windows GUI’ye önyükleme yapar.
  4. Güvenli Önyükleme: Ağ: Windows GUI’ye önyükleme yapmak, kritik hizmetleri çalıştırmak ve ağ bağlantısı kurmak için bu seçeneği kullanın. Sorunun ağ servislerinde olduğunu düşünmüyorsanız, sisteminiz için ağın açık olması yardımcı olacaktır. Teşhis için ağda veya İnternet’te ihtiyaç duyabileceğiniz kaynaklara erişmenize izin verir.

Diğer seçenekler:

  1. GUI Önyükleme Yok: Önyükleme  yaparken Windows Vista açılış ekranını görüntülemez. Bunun yerine, daha önce de belirtildiği gibi, Aurora ekranı belirir.
  2. Önyükleme Günlüğü : Önyükleme işlemindeki bilgileri, ntbtlog.txt adlı% systemroot% içinde bulunan bir günlükte depolar. Diğer teknisyenler, sisteminizin çökmesine neden olabilecek şeyi bulmak için bu günlükleri okuyabilir.
  3. Temel Video:  Tıpkı geçmiş zamanlardaki VGA modlarında olduğu gibi, bu mod da, özellikle donanımınızla ilgili olanlar yerine, sistemi standart VGA sürücülerine yükler. Bu seçenek video sürücülerindeki sorunları ortadan kaldırmak için uygundur. Bu moddayken, Windows daha az bellek tüketeceği 640 X 480 çözünürlükte çalışır.
  4. İşletim Sistemi Önyükleme Bilgisi:  Önyükleme işlemi sırasında yüklendikleri sırada tüm sürücüleri gösterir.
  5. Tüm Önyükleme Ayarlarını Kalıcı Yap:  Değişiklikleri tamamladıktan ve kalıcı yapmak istediğinizde, bu seçeneği seçin. Ancak, bunu kalıcı yaptığınızı unutmayın, önceki ayarlara geri dönmenin kolay bir yolu yoktur. Her şeyi manuel olarak değiştirmek zorunda kalacaksınız ve bu nedenle bu seçeneği dikkatli kullanmaya dikkat edeceğiz.
  6. Zaman Aşımı Ayarları:  Çoklu önyükleme sistemleriniz için farklı geri sayımları yapılandırabilirsiniz. İstediğinizi yazmayı deneyebilirsiniz, ancak 3 saniye ile 999 saniye arasında bir sayı ister.
  7. Gelişmiş Ayarlar: Bu gelişmiş seçenekler, işlemci sayısı, bellek miktarı ve Global Hata Ayıklama ayarları gibi şeyleri yapılandırmanızı sağlar. Bu seçeneklerin, sistemlerinizi teşhis etmek için en son tercih edilen seçenekler olduğunu unutmayın. Microsoft destek hizmetleri yönetiminde kullanın.

3. Hizmetler

MSConfig nedir

Windows Hizmetlerinden herhangi birinin bir soruna neden olduğuna inanıyorsanız, bu bölüm bu seçimi kaldırmanıza ve anlamanıza yardımcı olur. Önyükleme ile başlayan tüm hizmetleri listeler. Ayrıca, sistemi bir sonraki başlatışınızda bu hizmetin başlamasını önlemek için onay kutusunun işaretini kaldırabilirsiniz.

Hizmetlerin seçimini kaldırmayı seçtiğinizde, başlangıç ​​modu Seçmeli Başlangıç ​​olarak değişir. Herhangi bir Windows sistem hizmetini devre dışı bırakmadığınızdan emin olmak için, Windows’ta gizleme servislerini seçmek üzere kutuyu işaretleyin.

Bir hizmeti devre dışı bırakmaya karar verirken dikkatli olun çünkü orijinal soruna neden olanı aramaya çalışırken başka sorunlara da neden olabilirsiniz. Bazı servisler sisteminizin doğru çalışması için zorunludur. Diğer hizmetler, eğer devre dışı bırakılmışsa, tanılama yaklaşımınızı iptal edebilir, çünkü işletim sisteminizin diğer yönlerini etkiliyor olabilirsiniz.

Başka bir deyişle, bir servisi yapmadan önce neden devre dışı bıraktığınızı öğrenin ve bu servisin sisteminizin diğer servislerini veya özelliklerini nasıl etkileyebileceğini anlayın ondan sonra işlemi gerçekleştirin.

4. Başlangıç

MSConfig nedir

Windows 10’da, Başlangıç ​​öğelerini yönetme bölümü artık Görev Yöneticisi’nde bulunmaktadır . Windows ile başlamak istediğiniz uygulamaları etkinleştirmeyi veya devre dışı bırakmayı seçebilirsiniz.

Devre dışı bırakmak istediğiniz uygulamayı sağ tıklayıp devre dışı bırak veya etkinleştirmek için etkinleştir seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Windows başlandığı gibi başlanması sağlayan uygulamaları devre dışı bırakmak için çok işinize yarayabilir.  Genel önyükleme zamanını oldukça iyileştirecektir.

5. Araçlar

Araçlar sekmesi, tanılama ve bilgilendirme araçlarının bir listesini sağlar ve bu araçların konumunu gösterir. Bu sekmeden, herhangi bir sistem aracını kelimenin tam anlamıyla “Başlatabilir” veya aracın konumunu veya adını not edebilirsiniz. Bunun harika yanı, her türlü alet için merkezi bir konum ve hatta önceden yapılandırılmış birkaç komut satırı seçeneği.

Örneğin:

   C:\WINDOWS\System32\cmd.exe /k %windir%\system32\ipconfig.exe   
Bu içerik size yardımcı oldu mu?
  • 2
    evet
    EVET
  • 5
    hayir
    HAYIR

2006'dan itibaren tanıştığım bilgisayar ve telefon teknolojisi ile elimden geldiği kadar anladıklarımı bildiklerimi yazıya dökmeye çalışıyorum.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir