Bilgisayarı Hızlandırmak İçin 11 Basit Dokunuş
  1. Anasayfa
  2. Windows

Bilgisayarı Hızlandırmak İçin 11 Basit Dokunuş

0

Windows 10, Microsoft’un masaüstü işletim sisteminin önceki sürümlerinden daha hızlıdır, ancak yine de performansını optimize edebilirsiniz. İpuçlarımızla Windows 10 PC’nizi nasıl daha hızlı çalıştıracağınızı öğrenin.

Önerilen bir şey, işletim sistemi sürümünüzü güncel tutmaktır. Bu, aşağıda ayrı bir adım olarak yer almak için çok açık görünebilir. Yüklemeniz gereken herhangi bir güvenlik ve güvenilirlik güncelleştirmesi olup olmadığını görmek için düzenli olarak ayarlar uygulamasının Windows Update bölümüne gidin. Bilgisayarınız, donanım sürücüsü güncellemelerini de içerebileceğinden, bunlardan birinden sonra daha hızlı çalışabilir. Henüz büyük bir özellik güncellemesi istemeseniz bile bunu yapın bu büyük güncellemeleri aynı Ayarlar bölümünde geciktirebilirsiniz.

Başlıklar

1. Bilgisayarı Hızlandırmak İçin Gereksiz Uygulamaları Kaldır

Bilgisayarı Hızlandırmak

Durum iyileşiyor olsa da, PC üreticileri tarafından yüklenen gereksiz önceden yüklenmiş yazılımlar bazı yeni bilgisayarlarla ilgili bir sorun olmaya devam ediyor. Birkaç yıl önce, test ettiğimiz bir Lenovo PC’de yaklaşık 20 sözde Yardımcı Program kuruldu ve bunlar zaman zaman ve istemeden açılır ve bilgisayarda yaptığımız şeyi kesintiye uğratırdı. Daha yakın zamanlarda, önceden yüklenmiş, gereksiz yazılımların sayısı düştü. Yeni bir HP dizüstü bilgisayar bu uygulamalardan sadece dokuzunu içerirken, yeni bir Asus modelinde sadece beş tane vardı. 

Başlat’taki herhangi bir istenmeyen uygulama döşemesine sağ tıklayıp Kaldır’ı seçebilirsiniz. Bu, programı hemen kaldıracaktır. Ayrıca Windows Logosu Başlat düğmesine sağ tıklayıp en iyi seçim programlarını ve özelliklerini seçebilirsiniz. Veya Başlat düğmesinin yanındaki Cortana arama kutusuna Programlar yazın.

Genellikle yüklü uygulamaların listesini Ayarlar Uygulamalar bölümünden adına göre sıralayarak bulabilirsiniz. Diğer seçenekler, yüklediğinizi bilmediğiniz herhangi bir program olup olmadığını görmek için en son sıralamaya göre sıralamaktır; veya İhtiyacınız olmayan çok büyük öğelerden kurtulmak için boyuta göre sıralayabilirsiniz. İhtiyacınız olmayan gereksiz uygulamaları bulduğunuzda, bunları seçin ve sağ tıklayıp Kaldır’ı tıklayın. Ne yazık ki, her seferinde sadece bir tane kaldırabilirsiniz, bu yüzden bir sürü gereksiz uygulama varsa bu iş için yarım saat kadar vakit ayırın. 

Windows 10’da iki tür uygulama olduğunu unutmayın: geleneksel masaüstü uygulamaları ve modern Windows Store uygulamaları. Her iki türü de modern Ayarlar uygulamasının uygulamalar ve Özellikler sayfasında göreceksiniz. Ancak, mağaza dışı uygulamalar için, eski masaüstü programlarını kaldırabileceğiniz bir Kontrol Paneli açılır. Ya, boyutu belirli bir uygulama için, tarih yüklü, ya da adı veya arama göre sıralayabilirsiniz.

Uygulamaları kaldırmanın performansa yardımcı olmasının bir nedeni, birçok programın önyükleme sırasında işlemleri yüklemesi ve değerli RAM ve CPU döngülerini almasıdır. Denetimin Programlar ve Özellikler bölümündeyken, Windows özelliklerini aç veya Kapat’ı tıklatıp kullanmadığınız bir şey olup olmadığını görmek için listeyi tarayabilirsiniz.

2. Bilgisayarı Hızlandırmak İçin Başlangıç İşlemlerini Sınırlayın

Bilgisayarı Hızlandırmak

İlk maddede anlattığımız gibi, birçok program bilgisayarınızı her başlattığınızda çalışan bilgisayara gereksiz yükler bindirir. Bazıları sisteminizde her zaman çalışması gerek olan uygulamalar değildir. MSCONFİG yardımcı programını çalıştırmanız gereken Windows 7 ile karşılaştırıldığında, Windows 10, güncellenmiş görev Yöneticisinden başlangıçta neyin çalıştığını sınırlamak için daha kolay bir yol sunar.

Görev Yöneticisini çağırmanın en kolay yolu Ctrl-Shift-Esc tuşlarına basmaktır. Başlangıç sekmesine geçin ve Windows başlangıcında yüklenen tüm programları göreceksiniz. İletişim kutusunda, her biri için başlangıç etkisini gösteren bir sütun bile vardır. Durum sütunu, programın başlangıçta çalıştırılıp çalıştırılmadığını gösterir. Bu durumu değiştirmek için herhangi bir girdiye sağ tıklayabilirsiniz. Çalıştırmak istemediğiniz şeyleri görmek genellikle oldukça kolaydır. Örneğin, iTunes’u hiç kullanmadıysanız, muhtemelen her zaman çalışan ituneshelper’a ihtiyacınız yoktur.

3. Bilgisayarı Hızlandırmak İçin Diskinizi Temizleyin

Bilgisayarı Hızlandırmak

Başlat menüsünden Disk Temizleme yazın. Bu, işletim sisteminin birkaç nesli için Windows’un bir parçası olan güvenilir Disk temizleme yardımcı programını açar. Disk Temizleme, bilgisayarınızdaki Geçici Dosyalar, Çevrimdışı Web sayfaları ve yükleyici dosyaları gibi istenmeyen çöpleri bulur ve hepsini bir kerede silmenizi önerir. Geri Dönüşüm kutunuzun ne kadar dolu olduğunu bile görebilirsiniz. Bununla birlikte, bu genellikle yalnızca sürücünüz doluysa hız üzerinde gözle görülür bir etkiye sahip olacaktır.

Düzenli olarak zamanlanmış disk birleştirmeniz yoksa, Başlat düğmesinin yanındaki Cortana arama kutusuna adını yazarak bulabileceğiniz sürücüleri Optimize et aracında ayarlayın.

4. Bilgisayarı Hızlandırmak İçin Daha fazla RAM Ekle

Bilgisayarı Hızlandırmak

Windows 10, belleği işletim sisteminin önceki sürümlerinden daha verimli bir şekilde yönetir, ancak daha fazla bellek her zaman PC işlemlerini hızlandırabilir. Oyun ve iş dizüstü bilgisayarları genellikle RAM yükseltmelerine izin verir. Yeni cihazlar, daha ince ultrabook’lar ve dönüştürülebilir cihazlar genellikle RAM sabittir. Bir masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, anakart desteklediği RAM miktarına göre yükseltebilirsiniz. Daha büyük RAM üreticilerinin (Crucial, Kingston, Corsair) web sitelerinin tümü, bilgisayarınızın hangi RAM türünü aldığını gösteren ürün bulucular sunar ve fiyatlar oldukça makul. Yaklaşık 300 lira ya 8GB yüksek performanslı DDR4 RAM alabilirsiniz.

Bu hala çok fazlaysa ve bilgisayarınız çok eskiyse, bir SSD yerine bir sabit diske sahipse (aşağıya bakınız) ve az RAM varsa, Readyboost’u bir USB flash sürücü ile kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu, dönen bir sabit disk ile daha yavaş olacak olan bellek erişimini hızlandırmak için taşınabilir depolama aygıtının depolama alanındaki verileri önbelleğe alır. Sadece USB anahtarının dosya Gezgini girişine gidin, özellikleri açmak için sağ tıklayın ve gitmek için ReadyBoost sekmesine geçin. Çoğu modern sistem için bu özellik mevcut olmayacak ve herhangi bir performans artışı sağlamayacaktır.

5. Bilgisayarı Hızlandırmak için SSD Sürücüsüne Windows Yükleme

Bilgisayarı Hızlandırmak İçin 11 Basit Dokunuş 1 – 03NRMKCopki7OO61dOxbZRq

Windows için ciddi bir hız artışı olmasa da, Adobe Photoshop gibi zorlu uygulamaların yüklenmesi ve kullanılması bir SSD ile çok daha hızlı gerçekleşir. Windows Mağazası uygulamaları, Ayarlar uygulamaları ve özellikleri sayfasında dönen bir sabit diskten SSD’ye kolayca taşınabilir.

Sistemi hızlandırmak için, dahili başlangıç sabit diskinizi değiştirmek mantıklıdır ve bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, bu da bir seçenek olabilir. SSD disk satın alıp işletim sistemini içine kurun ve bu şekilde kullanın hızı fark edeceksiniz.

6. Bilgisayarı Hızlandırmak İçin Virüs ve casus yazılımları kontrol edin

Bilgisayarı Hızlandırmak İçin 11 Basit Dokunuş 2 – 03NRMKCopki7OO61dOxbZRq

Bunu yapmak için yerleşik Windows Defender’ı veya üçüncü taraf bir uygulamayı çalıştırabilirsiniz,ancak en iyi temizleme programları, Malwarebytes Anti-Malware arasında en iyi seçim ve ücretsiz bir yazılım!(kısa süreli ücretsiz) Ancak devam eden Anti-malware virüs korumasını da kullanmayı unutmayın.

7. Hızı Optimize etmek için güç ayarlarını yüksek performansa değiştirin

Bilgisayarı Hızlandırmak İçin 11 Basit Dokunuş 3 – 03NRMKCopki7OO61dOxbZRq

Tabii ki, elektrik tasarrufu yapmak istiyorsanız bu iyi bir seçim değildir, ancak bilgisayarınızın işlem hızını artırabilir. Ayarlar uygulamasının sistemi > güç ve uyku seçeneğine gidin ve ardından > ek güç ayarları bağlantısını tıklayın. Buradan, “ek planları göster” için sağ taraftaki açılır oku tıklayın ve ardından Yüksek Performans‘ı seçin.

8. Sorun Gidericileri Çalıştır

Bilgisayarı Hızlandırmak İçin 11 Basit Dokunuş 4 – 03NRMKCopki7OO61dOxbZRq

Ayarlar uygulamasını açın ve sorun giderme için arama yapın. Windows, çalıştırmanız gereken sorun giderme yardımcı programlarını önerir ve bunları otomatik veya el ile çalıştırmayı seçebilirsiniz. İyi bir önlem için, arama ve indeksleme, donanım ve Aygıtlar ve Windows Mağazası uygulamaları dahil olmak üzere diğer sorun gidericileri çalıştırın. Ayrıca eski stil kontrol panelinin sistemine gidin ve güvenlik > güvenlik ve Bakım sayfasını ziyaret edin (veya sadece > bakım yazın Başlat Menüsü Arama kutusunda), Bakım’ı tıklatın ve bakımı Başlat’a basın. Bu, günlük bir programda otomatik olarak gerçekleşir, ancak yavaşlama yaşıyorsanız denemeye değer.

Bilgisayarınız hala umutsuzca batağa saplanmışsa, Windows Güvenlik uygulamasının yeni başlangıç seçeneğini kullanabilirsiniz, ancak bunun yüklü programlarınızdan bazılarını kaldırabileceğini, ancak kişisel dosyalarınızın saklanacağını unutmayın.

9. Performans seçeneklerinde görünümü değiştirme

Bilgisayarı Hızlandırmak İçin 11 Basit Dokunuş 5 – 03NRMKCopki7OO61dOxbZRq

Başlat kısmından Gelişmiş Sistem Ayarları diye aratın ve çıkan uygulamayı açın. Gelişmiş sekmesinden Performans seçeneğinden Ayarları tıklayın.

Görsel efektler den En iyi performans için ayarla seçerek bilgisayar performansını arttırabilirsiniz. Bu seçeneği işaretlediğiniz bazı görsel yumuşatıcı düzeltmeler ve görsel efektlerin kaybolabileceğini unutmayın. Tercih ettiğiniz görsel efektleri seçeneklerden dilediğiniz ayarı tıklayarak aktif kalmasını sağlayabilirsiniz.

10. Arama Dizinlemeyi Devre Dışı Bırak

Bilgisayarı Hızlandırmak İçin 11 Basit Dokunuş 6 – 03NRMKCopki7OO61dOxbZRq

Özellikle düşük güçlü PC’ler için, arama indeksleme yalnızca geçici olarak sistem kaynaklarını tüketebilir. Çok fazla arama yaparsanız, bazı aramalar daha yavaş olacağından, bu size hitap etmeyecektir. Dizin oluşturmayı devre dışı bırakmak için Dizin Oluşturma seçenekleri Denetim Masası penceresini açın (sonuç listesinin en üstündeki Dizin Oluşturma seçeneklerini görmek için Başlat düğmesi arama kutusuna dizin yazabilirsiniz). Ben endeksli istemiyorsun Değiştirin ve temizleyin yerleri tıklatın. Gelişmiş’i seçmek, hangi dosya türlerinin dizine eklenip eklenmeyeceğine karar vermenizi sağlar.

Eğer arama indeksleme bırakırsanız ama bazen PC yavaşlar bulmak, ekstra hız ihtiyacınız olduğunda işlemi durdurabilir. Masaüstünde bu bilgisayarı sağ tıklatın (veya arama kutusuna bilgisayar yazın) ve Yönet’i seçin. Ardından, hizmetler ve uygulamalar’ı çift tıklatın ve Hizmetler’i seçin.

Windows Search’ü bulun ve üzerine çift tıklayın. Bu özellikler iletişim kutusundan, işlemin varsayılan olarak Sessiz olması için manuel veya devre dışı bir başlangıç türü seçebilirsiniz. Microsoft Yardımı’na göre otomatik (gecikmeli başlatma) başlatma türü, “sistemin genel önyükleme performansı üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olduğu için Otomatik başlatma Türüne göre tercih edilir.”Bu varsayılan olarak açık olabilir.

Son seçenek, sağ panele gitmek, diğer Seçenekler’i tıklatın ve sonra Durdur’dur. Ayrıca, orta bölümün üstündeki Durdur düğmesine de basabilirsiniz. Sisteminizde arama yapabilmek istiyorsanız, bir noktada tekrar açmayı unutmayın.

11. İpuçlarını ve bildirimleri devre dışı bırakın

Bilgisayarı Hızlandırmak İçin 11 Basit Dokunuş 7 – 03NRMKCopki7OO61dOxbZRq

İpuçları makalesinin Windows 10 ipuçları özelliğini devre dışı bırakmanızı söylemesi garip gelebilir, ancak Sisteminiz için ilgili ipuçlarını görüntülemek için Windows’un yapması gereken işlemleri azaltabilir. Aynı şey bildirimler için de söylenebilir. Windows’un bir bildirim oluşturması gerekmiyorsa, bilgisayarınız daha hızlı olacaktır. Bildirim gönderebilen 40’tan fazla uygulama var. Bildirim ayarlarını değiştirmek için ayarlar uygulamasının bildirimler ve eylemler sayfasını açmanız yeterlidir. Bildirim gönderebilen tek tek uygulamaların bir listesini görürsünüz ve duymak istemediğiniz uygulamaların işaretini kaldırabilirsiniz. Bu çok, çok, liste üzerinden gitmek ve uyarılmak gerek yok kaynaklar bulursunuz. Sadece dikkat dağıtıcı tasarruflar, yalnızca bilgi işlem hızı algınız açısından bilgisayarınızın kullanımını hızlandırabilir. Bildirimleri duraklatmanın en kolay yolu, eylem merkezindeki odak yardımı düğmesine basmaktır. Bu, daha sonra bunları yeniden etkinleştirmeyi de kolaylaştırır.

Bu içerik size yardımcı oldu mu?
  • 0
    evet
    EVET
  • 0
    hayir
    HAYIR

2006'dan itibaren tanıştığım bilgisayar ve telefon teknolojisi ile elimden geldiği kadar anladıklarımı bildiklerimi yazıya dökmeye çalışıyorum.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir